Om Hildur

Hildurs Krog drivs av Anna Billman, och ligger i södra delen av Möklinta socken, som i sin tur utgör i norra delen av Sala kommun, Västmanland.

hildur-profilbild

På bilden ovan befinner jag mig på studiebesök på Aifur Krog & bar i Gamla stan, som ägs och drivs av Martin ”E-type” Eriksson. Självklart en stor idol till mig.

Varför Hildur?

Många undrar om jag heter Hildur i mellannamn eller så, men det gör jag faktiskt inte (än – funderar på att lägga till det namnet hos Skattemyndigheten). Saken är den att när jag började bli aktiv som ”hobbyviking” och bland annat tillbringade några veckor varje sommar med att vara ”statist” på vikingagården i Årsunda så fick jag frågan om vad jag skulle heta medan jag befann mig där. Anna är ju ett hebreiskt namn som kom hit med kristnandet, och användes alltså inte under vikingatiden. Jag behövde ha ett alternativt vikinganamn som mina kollegor kunde använda när de behövde ropa på mig på vikingagården. Medan jag funderade över vad i hela friden jag skulle kalla mig kom jag plötsligt ihåg att min minsta lillebror haft ett lite speciellt öknamn på mig som liten. När han var dum brukade jag kalla honom Birger eller Bruno (jag ber om ursäkt till alla er som faktiskt heter så!), och när jag var dum brukade han kalla mig Hildur! Följaktligen valde jag Hildur som mitt vikinganamn.

När jag några år senare bestämt mig för att starta den här verksamheten föll det sig alltså naturligt att det fick heta Hildurs Krog.

Varför just en vikingakrog?

Egentligen är det inte någon vikingakrog, jag försöker hela tiden uttrycka mig mer neutralt så att krogen även kan fungera som en medeltidskrog – eller varför inte en 1700-talskrog av det enklare slaget? Men skälet till att jag drog igång det här var att jag gick en utbildning hos VKL (Västmanlands Kommuner och Landsting) under 2009, som hette ”Ekoturism i praktiken”. Jag hade då mitt sikte inställt på att ha skogsvandringar, gärna med något sorts retreatfokus – till exempel tysta vandringar, lite i stil med pilgrimsvandringar. Under kursen pratade man mycket om tredelningen Boende – Mat – Aktiviteter, och jag insåg allt mer att det är på delarna Mat och Boende som man har möjlighet att få bättre lönsamhet. Även om man också behöver ha aktiviteter för att över huvud taget locka turister till platsen. Eftersom jag hade farit runt som ”hobbyviking” på ett antal vikingafestivaler och -marknader hade jag sett att marknadsbesökarna alltid tittade lite längtande på hur jag och mina döttrar bodde i vadmalstält, sov på fårfällar och lagade mat över öppen eld. Jag bestämde mig alltså för att erbjuda det till turister – så att inte bara de väldigt engagerade ”vikinganördarna” kunde få uppleva detta. I ursprungsplanen ingick alltså boende som en stor del av planen. Riktiga sängar med modern komfort, men ändå i vadmalstält (eller liknande) ute i skogsmark. Och till det ett stort krogtält där man kunde inta frukost och kvällsvard. Nu blev det lite svårt att lösa den där delen med ”modern komfort” eftersom madrasser och sänglinnen blir råa och otrevliga efter bara några dygn ute i skogsluften, och alltså måste in och torkas. Så i slutänden bestämde jag mig för att skala ner planerna till att först och främst skapa krogtältet med bord och bänkar och tillhörande mobilt kök.

Våren 2011 satt jag och sydde tältduken till det stora tältet, och min far hjälpte mig att bygga den gedigna tältstommen. Det första stora evenemanget var på Möklintaveckan senare den sommaren, då vi serverade mat under tre dagar – bland annat helstekt gris en dag. Och därefter fortsatte jag att köra mobilt. Det tog visserligen tre rejäla släpvagnar att forsla med sig hela tältlägret, som längst åkte vi ner till Söderköpings Gästabud både 2012 och 2013. Men under 2013 bestämde jag att det fick lov att bli stationärt framöver, att bära runt på all denna rustika inredning tog för mycket på krafterna (dessutom hade jag fyllt 50 samma vår, och började tänka att jag kanske skulle dra ner på det allra mest fysiskt krävande). Så från och med 2014 kommer jag att slå upp krogtältet säsongsvis istället, på en och samma plats. På sikt kommer jag att bygga en träbyggnad istället, men inte förrän jag har skapat övernattning för det antal matgäster som krogtältet rymmer.

Byggnationen av övernattningsplatser är en helt egen historia, som jag kommer att beskriva i bloggen. Några vikingatält kommer fortfarande att finnas, för den som vill pröva på det, men i övrigt kommer det att bli små stugor med 2-4 sängplatser, byggda i olika historiska och/eller ekologiska byggtekniker. Primitiv standard, så till vida att det blir utedass som gäller, och dusch kommer bara att finnas i den centrala badstugan. Men det ska fortfarande vara riktigt modern komfort vad gäller sängar och annat – att övernatta här ska inte behöva kännas som ett umbärande utan mer som ett konstaterande av att man kan bo bra och överleva även utan jacuzzi på rummet. Övernattningsstugorna kommer att byggas en och en i form av kursverksamhet – om du är intresserad av att delta så håll koll på kalendern på www.hildurskrog.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s